Holstebro Nødhjælp Bosnien og Hercegovina

Bosnien og Hercegovina

2023

I 2023 har vi sendt to transporter. En lastbil til Jajce og en til Velika Kladusa. Vi har i september besøgt projektområdet i Jajce Kommunen og har afholdt en workshop med byens foreninger og forskellige institutioner.  Vi har udvalgt flere projekter som vi gerne vil støtte i fremtiden. I samarbejde med lokale Røde Kors, har vi hjulpet kræftramte i Jajce byen, med gratis transport til kemoterapier. 

Femte år i træk, har vi fået støtte fra fonde til vinterhjælp projektet til fattige og syge ældre i Jajce Kommunen. Denne gang har Bygma Fonden og Medarbejdernes Honorarfond Novo Gruppen doneret penge til projektet.

2022

Vi har fået en stor donation af affaldscontainer fra NOMI4s. I samarbejde med Jajce Kommune har vi sendt vores første transport i år. Ud over containerne har vi sendt 10 hospitalssenge til lokale Røde Kors i Jajce.

Denne donation er stort skridt frem for den lokale kommune, og vi håber at donation vil betydeligt forbedre indsamling og sortering af affald i Jajce kommunen.

I anden transport har vi sendt yderlige 250 affaldscontainer til husholdning. Der er også sendt en del skolemøbler.

I tredje transport fik vi sent 70 hospitalsenge til to sygehuser i Bosnien.

2021

I 2021 har vi endelig anskaffet midler til bilen og den er i brug. Jajce Kommune har også selv ydet tilskud til bilen. Vi har sendt to lastbiler både i 2020 og 2021. En lastbil til Jajce og en til Velika Kladusa.

2019

Vi har økonomisk støttet Røde Kors og mange foreninger både i Jajce og Velika Kladusa. Bland andet har vi hjulpet dem med et tilskud til indkøb af en terrænbil og et hjemmeplejeprojekt i Jajce.

2018

Vi har fået etableret et fjernlager hvor Røde Kors Jajce opmagasinere alt hvad vi sender. Derfra ske fordeling til de mange forskellige projekter i Jajce og tre nabokommuner som liger i den serbiske del af Bosnien.

2017

I 2017 har vi indgået et samarbejde med det lokale Røde Kors i Jajce. I dag står de for alt modtagelse og fordeling af den indsamlede hjælp i Jajce området.

2016

I 2016 fortsætter vi med at støtte vores nye og gamle projekter i Velika Kladusa området og Jajce området. Vi har sendt to transporter i år. En transport i juni og en i oktober til flere projekter. I juni har vi åbnet en ny projekt  i en landsbyskole Kacuni nær Busovaca i central Bosnien. I oktober var vi selv været til stede i Bosnien, hvor vi var med til fordeling af nødhjælp. Vi fik meget ros af lokale media og myndigheder. 

Særlig stor opmærksomhed skabte vores donation til tandlægeklinik i Velika Kladusa.

Alle billeder vedrørende foreningens projekter i Bosnien kan ses i galleri Bosnien og Hercegovina

2015

Den 14. marts 2015 har vi sendt skolemøbler til skoler i Gorazde, en by i øst Bosnien.

Den 23. august 2015 har vi sendt lastbil med 100 m3 nødhjælp til projekter i Bosnien og Hercegovina. Vi har sent effekter til 6 forskelige projekter. Til de 3 nyåbnede i Velika Kladusa og Bihac og til 3 af vores projekter i Jajce. Denne gang hjælper vi en skole i Velika Kladusa, en krisecenter i Bihac, Syhuset i Bihac, Roma landsbyen i Jajce, Merhamets varmestue i Jajce og foreningen P.D. Cusine Jajce.

Vores samarbejdspartnere i Jajce:

http://www.pdc-jajce.eu/
http://www.upujajce.com/
http://www.opcina-jajce.ba/

2014

Den 11. april 2014 har en bosnisk delegation besøgt Holstebro Nødhjælp. Delegation kommer fra byen Jajce, Bosnien og Hercegovina, som er allerede Holstebro Nødhjælps projektområde. Vi har været vært for helle dagen og vi startede med fælles morgenmad, hvor vi fik snakket om fremtidige projekter. Fokus var på at oprette en hjælpemiddelcentral, og en genbrugsbutik i byen Jajce. Derefter besøgte vi uddannelsescenter Mariebjerg og Landsbyplejehjem Krohaven i Vemb.

Den 30. maj 2014 har Holstebro Nødhjælp pakket og sendt hjælp af sted, der skal nå nogle af de oversvømmede områder i Bosnien og Hercegovina. Dette er blevet gjort i samarbejde med bosnisk forening “Sabur” fra Randers. Vi har pakket en trailer med især sanitære ting, som kan dække ca. 20 husstande i de ramte oversvømmede områder.

Den 14. september 2014 har vi pakket og sendt 76 hospitalsenge til to af vores projekter. 52 af dem vil gå til det kommende plejehjem, og enkelte borger i Jajce, mens de 24 resterende senge endte i sygehuset “Kantonal syghus Goražde” i det østlige Bosnien. Forsendelse til syghuset i Goražde er arrangeret sammen med den bosniske forening “Sabur” fra Randers. Ud over sengene har vi også sendt forskelige hjælpemidler til plejehjemmet projektet i Jajce. På en palle var yderlige 400 vandmåler til Jajce Kommune, som blev brugt til 3 vandforsynings projekter i nærliggende landsbyer.

Den 8. oktober har vi sendt 40 papkasser til vores projekt i Jajce. Pakkerne indeholder sengetøj, dyner, puder, engangs handsker, bleer, kitler, brystproteser og andet medicinsk udstyr. Tingene vil blive brugt af det lokale syghus samt private, som kan låne, hvad de behøver fra den netop etablerede hjælpemiddelcentral i Jajce Kommune.

2013

Den 15. juli 2013 har Pensionistforening i Jajce fået møbler og et køkken blev også doneret med al’ service, bestik, porcelæn, duge og viskestykker mm. Hospitalet i byen fik hospitalsenge, madrasser, hjælpemidler, sengelinned og dyner.

Byens vandforsyning har fået ca. 400 vandmåler fra Sanistål, som blev installeret hos de enkelte ejendomme i byen i løbende sommer.

2012

Holstebro Nødhjælp har efter henvendelse fra følgende NGO organisationer: NADA, P.D. Ćusine, Merhamet, UJ ”Vodopad”, Volleyball klub ”Jajce-Nansen” og center for socialt arbejde i Bosnien i byen Jajce samt Hospitalet i Jajce besluttet at yde hjælp i form af hospitalsudstyr, hjælpemidler til ældre, familie kasser, sanitær udstyr, tøj og sko.

Bosnien er et land, der blev ramt af krig i 1992 og har efter krigens afslutning i 1995 efterladt stor nød i landet. Byen Jajce er en by i central Bosnien, der også har været stærkt ramt af krigen. Borgerne i byen har brug for hjælp, da der er mange som er under fattigdomsgrænsen. Arbejdsløsheden er over 50 % og mange familier har hårdt brug for elementære husstandsting.

Holstebro Nødhjælp har i samarbejde med disse NGO’er, hospitalet og center for socialt arbejde besluttet at yde hjælp til byen. Vibeke Davidsen, formand for Holstebro Nødhjælp og 3 andre repræsentanter var i oktober 2012 nede i byen og møde ngo’erne og borgmesteren i byen.